gerard van de wetering
over zijn uitdeelkastje

20230327 Etalage #5   Levensmiddelenkastje 004

In Ridderkerk leven ongeveer 1.600 huishoudens in armoede, waarvan 1.100 kinderen. Daarvan krijgen 200 huishoudens een pakket via de voedselbank. Dat betekent dat een groot deel van mensen in armoede geen gebruik maakt van een voedselpakket. Een uitdeelkastje kan dan af en toe een beetje lucht geven. In Ridderkerk en Barendrecht staat op diverse plekken een uitdeelkastje. We spreken Gerard van de Wetering, dominee van de Christus is Koning kerk in Slikkerveer, over zijn kastje aan de Willemstraat.

“Ongeveer een jaar geleden las ik in de krant over een dame uit Kralingen die dit initiatief gestart was. Dat inspireerde me. Samen met collega’s uit de kerk, wilden we deze voorziening ook in Slikkerveer aanbieden. Eerst dachten we er aan dit bij de kerk te plaatsen, maar op sommige avonden kan het nogal druk zijn op het Dillenburgplein en we wilden graag toch wat toezicht. Daarom staat hij nu bij mij in de voortuin, aan de rand van de stoep.” 

Meerdere keren per dag bezocht
Het kastje wordt zo’n drie tot vier keer per dag bezocht, meestal in de avond. “Er is vaak schaamte bij mensen die een product uit het kastje pakken. Ik wilde het kastje daarom zo plaatsen dat ik hem vanaf de bank niet kan zien. Ik hoef niet te weten wie het nodig heeft. Natuurlijk spreek ik af en toe wel mensen. Soms komt er een mevrouw die iets van de Voedselbank heeft gekregen wat ze niet lust. Dan ruilt ze haar product voor een ander product uit het kastje. Ook komen er mannen vanaf de boot uit de Ridderkerkse jachthaven. Sommige mensen staan onder bewind en hebben een zeer beperkt boodschappenbudget. Hier kunnen ze dan zichzelf of hun gezinsleden trakteren op jam of een pak koekjes. Er lag een keer een briefje door de brievenbus met de tekst: Bedankt voor de chocoladehagels. Een beetje extra voor mij en de kinderen. Dat is wel waar je het voor doet.” 

Controle loslaten
Als je een kastje faciliteert, moet je de controle kunnen loslaten. “Toen het kastje net in de voortuin stond, heeft iemand het kastje helemaal leeggehaald. Ik vond dat toen heel vervelend, maar heb dat los moeten laten. Wie ben ik om daar iets van te vinden? Mensen zullen het dan nodig hebben en ik moet daar niet op neerkijken”, reflecteert Gerard. “Nu heb ik meer vertrouwen en met de melding ‘maximaal 4 producten’ gaat het eigenlijk heel vaak goed.”

20230327 Etalage #5   Levensmiddelenkastje 004

Inleveren
De boodschappen die Gerard krijgt voor het kastje komen uit verschillende hoeken. “Soms stopt hier op zaterdag een mooie auto. Die mevrouw laat na het doen van haar boodschappen ook wat producten achter in het kastje. Af en toe staan er tassen met boodschappen onder de carport. En in de kerk wordt ook wel eens wat ingeleverd. Overigens staat dit kastje los van religie. Welk geloof iemand aanhangt, interesseert me geen biet”, zegt de dominee stellig. 

Doekje voor het bloeden?
We concluderen dat het kastje geen problemen oplost, maar mensen soms wel iets extra’s kan bieden. “En waar ik een kans zie om meer te doen, dan probeer ik dat ook. Soms koppel ik mensen van een bepaalde nationaliteit aan elkaar of nodig iemand binnen uit voor een gesprek. Het is tragisch dat het kastje nodig is, maar zolang er mensen op afkomen, gaan we door.”

Meer uitdeelkastjes in de BAR-gemeente tref je o.a. hier: 
Bellamystraat (Ridderkerk Oost)
Kringloop Noordenweg, Noordenweg 87 (centrum)
Bij Bosshardt, Burg. van de Wayfortstraat 32 (centrum)
Het Anker, Noordstraat 255a (Bolnes)
Merantihout 66 - Barendrecht 
Dorpsstraat 154 – Barendrecht

Wil je ook betekenisvol zijn voor anderen? Help het kastje gevuld te houden. Je kunt wat boodschappen achterlaten bij Gerard aan de Willemstraat 253A of direct in het kastje plaatsen. Er is o.a. behoefte aan
jam, hagelslag, soep in blik, pastasaus, zakje krentenbollen, chips, koekjes, potjes groente, knakworstjes,
wc-papier, shampoo en menstruatieproducten.