café clementine
barendrecht

20230328 Etalage #5   Café Clementine 008

Café Clementine is gevestigd in Barendrecht op het industrieterrein achter het treinstation. Ze lopen vooruit op de toekomstige bouw van z’n 3.500 woningen. ,,Een nieuwe wijk, dus zijn er ook voorzieningen nodig”, zegt Dineke van Meeuwen, initiatiefnemer. ,,Wij kregen de kans om deze industriële, iets wat absurde plek kleur en leven in te blazen.” Clementine staat voor duurzaamheid, goed eten en gezelligheid.

In de grote kas, bestaat het meubilair uit tweedehands stoelen en tafels. In de moestuin worden groentes en kruiden gekweekt die zo op het bord van de bezoekers belanden. En het terras is in opbouw. Er staan nu pergola’s naast de picknicktafels en daar komen blauweregens omheen. Net als de kas, zal ook het terras deze zomer groen zijn. 

Bij Clementine wordt bij alles nagedacht over duurzaamheid en wordt er zo weinig mogelijk afval gecreëerd. Daarnaast gaan ze ook voor gezond en is het eten wat wordt geserveerd veelal groen en bloemrijk. ,,Het is een festivalletje op je bord”, zegt Dineke. 

BuitenbiosCaféClementine 0020

,,Wij zijn fan van shared diners”, vertelt Dineke. ,,Gezellig met elkaar rond de tafel, eten delen, dan komen de echte gesprekken op gang. Daarom serveren we ook meerdere kleine hapjes om met elkaar te delen. Je kan bij ons terecht voor een drankje met een klein hapje, maar ook voor een vijfgangen diner. De chefs diners zijn favoriet. Met name omdat het per dag verschilt wat er gemaakt wordt en er gewerkt wordt met de producten die overgebleven zijn. Zo gooien we weinig weg en de gasten krijgen een heerlijke verassing op hun bord.”

Er wordt steeds weer nagedacht over nieuwe ontwikkelingen. ,,Citrusfruit van een van de fruitbedrijven uit de Dutch Fresh Port dat dreigde waist te worden, is gebruikt door Fat & Lazy om bier van te maken. Het afval van Fat & Lazy is via compostandig compost geworden en wordt gebruikt in de moestuin van Clementine. En ook het bier zal in de toekomst bij ons geserveerd worden. Zo willen we nog veel meer innovatieve circulaire ideeën uitvoeren.”

Café Clementine is onderdeel van Verse Grond.
www.cafeclementine.nl en www.versegrond.nl

BuitenbiosCaféClementine 0083

Buitenbios
Vorig jaar vond de eerste filmweek van Clementine’s Buitenbioscoop plaats. Ook deze zomer is er weer een filmweek. Houd de website in de gaten voor meer informatie: cafeclementine.nl