buitenspelen
voor volwassenen

20230329 Etalage#5   Buitenspelen 055

Wanneer stopten we met buitenspelen? Toen we er ‘te oud’ voor waren? ,,Jammer”, vindt Sander Baard. ,,We zijn nooit te oud om buiten te spelen en daarnaast is het ook gezond en word je er ontzettend fit van.”

Sander is trainer van Natuurlijk Sportief Barendrecht. Het concept van Natuurlijk Sportief bestaat al ruim tien jaar en wordt verspreid over Nederland uitgevoerd. Sander startte in september 2020 met zijn eigen locatie in Barendrecht, nadat hij jaren in Dordrecht meetrainde. ,,Ik koos voor de grienden en de Oude Maasheuvel omdat dit een prachtig gebied waar je je heerlijk uit kan leven”, vertelt hij. Na tweeënhalf jaar is zijn club al uitgebreid naar een stuk of 25 leden. ,,Ze komen niet allemaal tegelijk hoor”, lacht hij. ,,Je betaalt per keer, dus je kan meedoen wanneer het je uitkomt.”

Maar wat is Natuurlijk Sportief precies? Hoe moeten we ons dat voorstellen; buitenspelen? Sander lacht en begint enthousiast te vertellen. ,,We sporten, zoals we vroeger buiten speelden. We rennen, tillen stenen en grote takken boven ons hoofd, sporten met alles wat we tegenkomen in de natuur, slalommen de Oude Maasheuvel op en af en nemen soms ook een andere sportieveling mee op ons rug. We doen tikkertje, gooien elkaar af en toe op de grond – op een vriendelijke manier – en in het voorjaar en de zomer, nemen we ook nog even een duik in de Oude Maas. Kortom we zijn een uur lang aan het ravotten en het leukste is, dat het voor alle niveaus en leeftijden is. Of je nu heel fit en sterk bent, of jaren niet hebt gesport, als je van buitenspelen houdt, kan je meedoen. De een tilt een zware steen twintig keer boven zijn of haar hoofd en de ander doet dat met een kleine steen een stuk of vijf keer. Het principe is dat je lekker buiten bezig bent en doet waar je je goed bij voelt. En weet je hoe goed het voelt als je bovenaan de Oude Maasheuvel staat, het prachtige uitzicht ziet en weet dat er op dat moment heel veel mensen voor de televisie hangen, terwijl jij fijn buiten bent zonder smartphone? Heel goed, kan ik je vertellen”, grijnst hij.

20230329 Etalage#5   Buitenspelen 048

De groep die Sander traint bestaat inderdaad uit alle leeftijden. Van jongens van achttien jaar die drie keer de heuvel achter elkaar op en af rennen, tot zestigers die het iets rustiger aandoen en alles daar tussenin. Maar het is duidelijk te zien dat ze er allemaal plezier aan beleven. ,,Plezier staat voorop”, vindt Sander. ,,Het doel is dat iedereen na afloop voldaan naar huis gaat.”

Buitenspelen kan altijd. Of het nu hard waait, regent of zonnig is. ,,We passen de training aan op de omstandigheden”, gaat Sander verder. "Ligt er veel modder dan wil het weleens gebeuren dat we een glijbaan fabriceren. En is het heel warm, dan zijn we langer in de Oude Maas te vinden. Want ook in het water zijn genoeg activiteiten te doen. En liggen er veel plassen dan moet je niet gek opkijken dat iemand naast je erin begint te springen. Dus je moet niet bang zijn om vies te worden, maar je kan er natuurlijk ook met een grote boog omheen rennen.”

Meedoen is laagdrempelig. ,,Het enige wat je nodig hebt zijn sportschoenen met een stevig profiel zodat je niet uitglijdt omdat je natuurlijk vooral off-road rent en het glad en glibberig kan zijn. Daarnaast je sportkleding aan en je bent klaar om te gaan. Doordat je intensief met elkaar sport en ook vaak in duo’s of trio’s oefeningen doet, voel je je al snel onderdeel van de groep. Natuurlijk vindt niet iedereen het leuk om in de regen te rennen of vieze handen te krijgen. Je vindt het superleuk of je vindt het helemaal niks”, sluit Sander af. 

20230329 Etalage#5   Buitenspelen 036

Een keertje gratis meedoen?
Dat kan. Lees meer op de website natuurlijksportief.nl/barendrecht. Hij geeft samen met trainer Jeroen trainingen op maandag- en woensdag-avond van 19.30 tot 20.30 uur en op zondagochtend van 9.30 tot 10.30 uur. Verzamelen op de parkeerplaats van de Portlandse Zeedijk (ingang van de Carnisse grienden).